Bullying i adolescents - Coach Anna Casas
639
post-template-default,single,single-post,postid-639,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

Bullying i adolescents

Bullying i adolescents

Un dels problemes de la societat d’avui en dia és el bullying a les escoles. Estic parlant de l’assetjament escolar a nens i adolescents dins de les aules.

És de vital importància entendre l’envergadura d’aquest problema: com s’origina, com es desenvolupa i el mal que crea a curt i llarg termini.

La web guiainfantil.com presenta les següents dades sobre el bullying:

“A Espanya, s’estima que un 1,6% dels nens i joves estudiants han patit aquest fenomen de manera constant i que un 5,7% el pateix esporàdicament.

Aquestes dades es repeteixen arreu del món; l’assetjament escolar afecta nens i adolescents de totes les condicions socials, està present en escoles publiques i privades, en les grans ciutats i en les zones rurals.”

L’any 1999, la Sra. Araceli Oñate Cantero i el Sr. Iñaki Piñuel Zabala van dur a terme l’Estudi Cisneros. Una de les conclusions és que el 23,3% dels joves estudiants pateixen assetjament escolar (AVE: Assetjament i Violència Escolar). Aquest estudi també descriu els danys visibles i els invisibles de l’assetjament. “Els danys visibles representen un 10% i són els danys físics: cops, ferides… Els danys invisibles són el 90%: danys psicològics, estrès posttraumàtic, depressió, somatització, ansietat, idees suïcides, canvis en la personalitat, disminució de l’autoestima…”

Crec que el primer pas és prevenir tot mostrant als joves les conseqüències i els efectes del bullying. El segon pas és educar sobre què cal fer si creuen que ells/elles o un company/companya de classe en són víctimes.

Avui en dia, els joves tenen reptes francament seriosos. Els missatges que reben sobre com han d’actuar i sobre la seva aparença física són sovint contradictoris i conflictius. No és estrany que els adolescents tinguin una baixa autoestima i no arribin a desenvolupar la suficient confiança en si mateixos per prendre les seves pròpies decisions.

Un dels objectius de la prevenció hauria d’ésser educar els joves per tal que adquireixin més confiança en si mateixos, sàpiguen relacionar-se amb els altres, i aprenguin a enfortir la comunicació, a resoldre conflictes i a definir els seus objectius. Totes aquestes habilitats són les que necessiten per viure i estar bé amb si mateixos en la societat del segle XXI. Aquesta és l’educació del segle XXI.

Per exemple, aprendre a comunicar-se assertivament els pot ajudar a actuar davant una agressió / un comportament agressiu i també els facilitarà establir amistats duradores. Un altre exemple és que el fet d’aprendre a decidir com volen resoldre el bullying els dóna més confiança per prendre les millors decisions per a ells. Si tenen clar el que volen és menys probable que entrin en un context de bullying, la qual cosa els ajuda a tractar el tema de la forma adequada.

Si els adolescents i joves se senten bé amb si mateixos i amb el que fan, segurament no buscaran “estar bé” a través dels altres.

Dediquem més esforços a l’escola i a la família a prevenir aquest fenomen! Un petit granet de sorra és fer servir les tècniques de coaching amb els adolescents, joves, mares, pares i també a l’escola.

Dr. Martin Luther King Jr.: “Al final no recordarem les paraules dels nostres enemics, sinó el silenci dels nostres amics”.

________________________________

Treballo fent coaching amb adolescents a partir dels 13 anys, a Banyoles i Girona.
També faig coaching amb mares i pares.

No Comments

Post a Comment