COACHING SISTÈMIC D'EQUIP? - Coach Anna Casas
1927
post-template-default,single,single-post,postid-1927,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive
 

COACHING SISTÈMIC D’EQUIP?

COACHING SISTÈMIC D’EQUIP?

Coaching d’equip o coaching sistèmic d’equip?

Opino que la realitat actual requereix el coaching d’equips amb una mirada sistèmica. La complexitat de la societat, l’extrema rapidesa dels avenços tecnològics, la hiperconnexió, la globalització, els canvis en el clima, la terra i els seus ritmes, la necessitat de prendre decisions àgils, el fet de “no saber” davant de moltes preguntes, etc. són factors que necessiten una visió diferent per gestionar-los. La visió sistèmica ofereix aquesta possibilitat, ja que plasma la interconnexió i la interdependència entre totes les parts dels diferents sistemes.

El coaching sistèmic d’equips reconeix la necessitat de veure el tot, les parts i de cuidar totes les interconnexions. Precisament són aquestes connexions les que exigeixen atenció i cura per part dels membres de l’equip.

Quines connexions veus? 

L’experiència i el coneixement que hem assolit amb la pràctica del coaching ens confirmen la necessitat d’incorporar la mirada sistèmica en el treball amb equips.

Cada decisió presa, i també les decisions no preses —compte amb això!— generen un impacte que abasta molt més del que veiem a simple vista.

El coaching sistèmic enfoca l’organització com un sistema viu, com un ecosistema, en continu moviment i interdependent..

Què ens aporta el coaching sistèmic d’equips?

  1. Visió sistèmica

El coaching sistèmic considera la persona no com una entitat aïllada, sinó com a part de diversos sistemes (família, equip de treball, organització, comunitat, país, planeta, univers). Això permet una comprensió més profunda de com les interaccions i les dinàmiques en aquests sistemes afecten el comportament, les emocions i les decisions.

  1. Identificació de patrons i dinàmiques

Això és crucial per abordar problemes subjacents i no només els símptomes superficials. Permet reconèixer i canviar patrons disfuncionals que poden estar obstaculitzant el creixement personal o professional i que es poden repetir en diferents sistemes.

  1. Enfocament en solucions sostenibles per al benestar comú

En considerar les interconnexions dins d’un sistema, les solucions proposades en el coaching sistèmic d’equips tendeixen a ser més sostenibles. Això es deu al fet que aborden les causes arrel dels problemes, en lloc d’oferir solucions ràpides que podrien no ser efectives a llarg termini.

  1. Millora de la comunicació i creació de relacions conscients

El coaching sistèmic d’equips fomenta una comunicació més clara i autèntica i enforteix les relacions interpersonals fent que les persones siguin més conscients de com les seves accions i comportaments afecten els altres i viceversa.

  1. Foment de l’autoconeixement i la responsabilitat

Les persones desenvolupen un major autoconeixement i una millor comprensió del seu rol dins dels sistemes dels quals formen part. Això augmenta la responsabilitat personal i la capacitat de prendre decisions més informades i alineades amb els seus propòsits i valors.

  1. Adaptabilitat i resiliència

L’enfocament sistèmic promou una comprensió holística de com les parts del sistema interactuen i s’afecten mútuament. Així facilita que les persones i les organitzacions siguin més adaptables i resilients davant els canvis. En entendre les dinàmiques sistèmiques, és més fàcil anticipar i gestionar els canvis, aprofitant les oportunitats i mitigant els riscos de manera més efectiva.

  1. Desenvolupament del lideratge conscient

Permet entendre millor com inspirar els equips. La persona líder que comprèn les dinàmiques sistèmiques pot ser un millor agent de canvi i generar la transformació necessària.

  1. Alineació amb els propòsits organitzacionals

Facilita l’alineació dels propòsits individuals amb els de l’organització. Això assegura que tots els membres de l’equip treballin cap a un propòsit comú, cosa que és crucial per a l’èxit organitzacional.

Tal com Eve Turner i Peter Hawkins expliquen en el seu llibre Systemic Coaching, Delivering Value Beyond the Individual: “El coaching sistèmic requereix una percepció sistèmica, una manera de pensar sistèmica, una manera de ser sistèmica i de relacionar-se sistèmicament” (p.34).

I on poso el focus? Com enfoco? Des d’on enfoco?

En resum, el coaching sistèmic d’equips és una eina que ofereix una comprensió profunda de com les dinàmiques i relacions sistèmiques afecten el comportament i el rendiment. El seu enfocament holístic i la seva capacitat per identificar i abordar problemes subjacents el converteixen en una metodologia altament efectiva per al desenvolupament personal i organitzacional. En millorar la comunicació, fomentar l’autoconeixement i desenvolupar solucions sostenibles, el coaching sistèmic contribueix significativament a l’èxit i a la resiliència tant d’individus com d’organitzacions.

I tu, com ho veus?

FOTO: DE LAS CARTAS ECCO. J.D. ELLIS
No Comments

Post a Comment