UN MODEL DE SUPERVISIÓ PER A L’ACCIÓ SOCIAL I EL TERCER SECTOR: EL MODEL DE SET ULLS
Partim de la base que la supervisió és un espai per reflexionar sobre el nostre treball. Per fer aquesta reflexió hi ha moltes opcions, una de les quals és fer servir el model de set ulls (Seven-eyed Model of Supervision). Es basa en utilitzar diferents perspectives per treballar el tema que s’hagi escollit per a la sessió de supervisió, ja sigui individual o grupal. Anomenem “ulls” les diferents perspectives i n’hi ha set. Aquest model va ser dissenyat per en Peter Hawkins i en Robin Shohet en el any 1985.
Aquest model no és exclusiu dels serveis socials. També és aplicable a altres contexts, com l’educatiu, el sanitari, el coaching, i per què no, en equips d’empresa que desitgen portar a terme una reflexió exhaustiva de la seva realitat professional basada en les interrelacions personals.
El model està basat en la comprensió de com els sistemes es connecten, s’interrelacionen i guien el comportament de les persones. La imatge adjunta representa aquestes relacions.
Us explico un exemple basat en una sessió de supervisió a un equip de serveis socials.
ULL 1. Aquesta és la perspectiva de la usuària final. En aquest exemple, la conversa de la sessió girarà al voltant de la usuària, del seu context, la seva situació. La supervisada (treballadora social, educadora social, etc.) es posarà a la pell d’aquesta persona.
ULL 2. És la perspectiva de la intervenció que ha realitzat la persona supervisada i les eines que ha utilitzat per atendre la usuària, si escau. Els exemples podrien ser molts. Per anomenar-ne alguns: presentar eines de gestió emocional, ensenyar un model de comunicació com l’anàlisi transaccional, explicar què és l’escolta activa, etc. Un altre aspecte d’aquesta perspectiva serien les raons per les quals la supervisada ha triat una tècnica i no una altra. Aquí també incloem els acords que hi pugui haver entre les dues persones.
ULL 3. És la perspectiva de la relació entre la persona supervisada i la usuària. Quin tipus de relació tenen? Quines són les dinàmiques conscients? I les inconscients? Quina va ser la primera impressió en conèixer la usuària?
ULL 4. Aquesta és la perspectiva de la treballadora social. Què passa internament durant l’atenció a la usuària? Com se sent? Què observa de si mateixa?
ULL 5. És la perspectiva de la relació entre la supervisora i la supervisada-treballadora social. Aquesta perspectiva és especialment interessant perquè en moltes ocasions està tenint lloc un procés paral·lel entre aquestes dues persones i el que passa entre la treballadora social i la usuària. Mitjançant l’observació de la relació entre la treballadora social i la supervisora es pot entendre què passa en la relació entre la treballadora social i la usuària.
ULL 6. És la perspectiva de la mateixa supervisora, que connecta amb la seva pròpia experiència del moment. Pot ser una sensació que senti en el cos o una imatge o una metàfora, per exemple. El desenvolupament personal de la supervisora és molt important, necessita poder estar molt present, observant-se a si mateixa, connectada en l’espai que han cocreat i en una pràctica molt activa de mindfulness.
ULL 7. És la perspectiva del sistema, és a dir, de tots els sistemes que d’alguna forma impacten en la usuària. Quins factors, quins sistemes estan connectats amb la usuària? Per exemple: la família, la feina, la comunitat, les circumstàncies econòmiques, la mateixa organització i la gestió que ofereixen els serveis socials, etc. Tal com diu Robin Shohet, aquesta perspectiva ens dona una visió àmplia que inclou les parts interessades i els fantasmes.
Aquest treball de supervisió, fent un recorregut per cadascun dels ulls, aporta més consciència sobre la situació i així, amb més perspectives, podem entendre millor el que està passant.
*He utilitzat el femení ja que la majoria de treballadores socials i usuàries són dones. Desitjo no incomodar a ningú amb aquesta decisió.
Font: “In love with Supervision”. Robin and Joan Shohet. PCCS Books. Esquema basat en la pàgina 81.
“Coaching & Mentoring Supervision”, Tatiana Bachkirova, Peter Jackson and David Clutterbuck.
No Comments